oLLeBuLL » Recept » Såser & Marinader  
  • Karibisk kokossås
  • Basmarinad
  • Marinad till fläskkött
  • Steksås med cola
  • Karibisk kokossås
    Het marinad/penslingsås till grönsaker, fisk, kyckling och fläskkött

  • 1½ dl kokosmjölk
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 tsk farinsocker
  • ½ dl pressad lime- eller citronsaft
  • 2 tsk curry
  • 1-2 krm kajennpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk (japansk) soja


  • Vispa samman alla ingredienserna i en skål. Pensla det som ska
    grillas runtom med såsen före och under grillningen.
    Kan även användas som marinad. Lägg köttet i
    marinaden 1-2 timmar innan grillning.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Basmarinad
    Passar till allt som ska grillas, fisk, fågel, kött eller grönsaker

  • 1½ dl olja
  • ½ dl (japansk) soja
  • 2 msk pressad lime- eller citronsaft
  • ½ tsk nymald vitpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk italiensk salladskrydda
  • 2 tsk grillkrydda
  • (2 msk tomatpuré)


  • Vispa samman alla ingredienserna. Häll marinaden över det som
    ska marineras och låt dra minst 20 minuter.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Marinad till fläskkött
    Räcker till ca 1 kg

  • 3 msk olja
  • 1 msk worcestershiresås
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk red curry pasta
  • 1 liten finhackad gul lök
  • 1 ½ tsk farinsocker
  • salt och peppar


  • Blanda samman alla ingredienser till marinaden.
    Fläskkött marineras 2-3 timmar i rumstemperatur
    eller ca 1 dygn i kylskåp.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Steksås med cola
    Såsen kan serveras till vilken stek eller grillad bit kött eller fågel som helst
    4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 33 cl colaläsk
  • 1 msk worcestershiresås
  • 3 msk japansk soja
  • 3 msk tomatketchup
  • salt
  • nymalen svartpeppar


  • Finhacka löken och vitlöksklyftan. Fräs hacket i smör
    och i en vid kastrull tills det blir genomskinligt utan att det tar färg.
    Häll på cola, worcestershiresås, soja och ketchup.
    Låt koka utan lock under omrörning i 20 minuter. Häll i vatten
    om såsen blir för tjock. Såsen ska ha samma konsistens
    som tomatketchup eller något lösare.
    Smaka av med salt och peppar. Låt kallna. Servera till grillat eller stekt kött.

    Text för utskriftText för utskrift