oLLeBuLL » Recept » Sallader & Smårätter  
  • Ljummen grekisk potatissallad
  • Bruschetta med bönsallad
  • Rucola- och bönsallad med mandarinbalsamico
  • Skaldjurssallad med vinegrette à la crème
  • Röd röra på soltorkade tomater och feta
  • Vintersallad
  • Yoghurt- och fetadressing
  • Ljummen grekisk potatissallad
    4 portioner

  • 750 g små (färsk)potatisar
  • 1 (färsk) rödlök
  • 100 - 150 g grekisk feta
  • ½ dl oliver
  • ½ dl grovhackad spenat
  • 2 msk olivolja
  • rivet skal och pressad saft av ¼ citron
  • ¾ tsk salt, gärna gourmetsalt


  • Tvätta och koka potatisen knappt mjuk. Skiva löken.
    Dela osten i bitar. Låt potatisen ånga av och dela den.
    Blanda potatisen med olivolja, salt, skal och saft av citron.
    Blanda i lök, ost, oliver och spenat.
    Servera potatissalladen ljummen.
    Tips! Oliverna blir ännu godare om du
    först fräser dem i lite olivolja.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Bruschetta med bönsallad
    6 portioner

  • 6 skivor vitt bröd, gärna italienskt lantbröd
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 2 msk olivolja


  • Bönsalladen
  • 1 kruka färsk rucolasallad
  • 1 burk Bianchi di Spagna (stora vita bönor)
  • 1 burk Kidneybönor
  • parmesanost, hyvlad (alt. Västerbotten)


  • Vinegrette
  • 2 msk balsamvinäger
  • ½ tsk salt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • ½-1 tsk sambal oelek/krossad, torkad chili
  • 5 msk olivolja


  • Grilla/rosta brödskivorna på bägge sidor.
    Gnid in brödskivans ena sida med vitlöksklyftan.
    Pensla med olivoljan.
    Gör vinegretten.
    Blanda vinegretten med bönorna, (sköljda och avrunna).
    Lägg rikligt med rucolasallad på brödet och lägg därefter
    på bönsalladen.
    Hyvla över färsk ost.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Rucola- och bönsallad med mandarinbalsamico
    Gott till exempelvis grillad fisk och kyckling.
    4 portioner

  • ca 100 g rucola
  • 1 burk cannellinibönor
  • 1 liten rödlök, tunt skivad
  • 15-20 urkärnade taggiascaoliver
  • salt och peppar


  • Vinegrette
  • ½ dl mandarinbalsamico
  • ½ dl solros-, majs-, eller olivolja
  • ½ tsk salt


  • Vispa ihop ingredienserna till vinegretten.
    Blanda rucola, bönor, (sköljda och avrunna), rödlök
    och oliver i en skål.
    Vänd ner vinegretten. Smaksätt salladen med salt och peppar.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Skaldjurssallad med vinegrette à la crème
    4 portioner

  • 300 g kokta rensade skaldjur (ex.bitar av krabba, hummer samt
        musslor, räkstjärtar eller havskräftsstjärtar)
  • 2 avokador
  • 2 morötter
  • 2 röda paprikor, gärna av den långsmala typen


  • Vinegrett à la crème
  • 4 tsk pressad citron
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • ¾ tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • 4 msk olivolja, extra vergine
  • 4 msk vispgrädde


  • Börja med dressingen. Blanda citron, senap, vitlök, peppar
    och salt i en skål.
    Rör ner olja och grädde. Ställ i kylen i en halvtimme.
    Dressingen går ihop av sig själv. Smaka av.

    Skala moroten och gör sedan långa band av den med potatisskalaren.
    Skär paprikan i tunna strimlor. Koka upp lättsaltat vatten och koka
    morotsbanden och paprikan i 2 minuter. Ta upp, skölj med lite kallt
    vatten och låt rinna av i durkslag.
    Torka sedan grönsakerna med lite hushållspapper.
    Så har långt kan man förbereda måltiden i förväg.

    Dela, kärna ur och skala avokadon. Skär den eventuellt i skivor eller
    låt den vara halv, vilket som föredras. Arrangera skaldjur, grönsakerna
    och avokadon på förrättstallrikar.
    Ringla såsen över och runt - och snåla inte.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Röd röra på soltorkade tomater och feta
    Läcker röra till rostat bröd eller grillat
    4 portioner

  • 75 g soltorkade tomater (i olja)
  • 100-150 g feta
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 msk crème fraiche
  • 2 msk pressad lime- eller citronsaft
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ev cayennepeppar eller tabascosås
  • (½ tsk socker)


  • Strimla tomaterna grovt och kör i mixer. Tillsätt feta och olivolja.
    Pressa i en vitlöksklyfta och blanda ner créme fraiche, (socker)
    och limesaft
    Kör till en lätt smet.
    Smaka av med ev salt, peppar och ev. lite hetta i form
    av cayennepeppar eller tabascosås

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Vintersallad
    Sallad i julens färger
    4 portioner

  • 2 dl bulgur
  • ½ pkt saffran, 0,25 g
  • smör
  • 4 dl hönsbuljong
  • 400 g kycklinglårfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 avokado
  • 1 granatäpple eller annan syrlig frukt
  • 150 g Feta
  • 5 dl rucolasallad
  • 2 dl crème fraiche tomat & basilika


  • Fräs bulgur och saffran i smör i en kastrull. Häll på buljong
    och koka under lock enligt förpackningen.
    Skär kycklingen i bitar. Stek den i smör i
    en stekpanna ca 7 min. Salta och peppra.
    Dela, kärna ur och skala avokadorna. Skär dem i bitar.
    Dela granatäpplet i klyftor och peta ur kärnorna.
    Lägg salladen på ett fat och varva bulgur, kyckling,
    avokado, granatäpple och smulad ost.
    Servera med bröd och crème fraiche.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Yoghurt- och fetadressing
    4 portioner

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 150 - 200 g Feta
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk oregano
  • salt och nymalen svartpeppar


  • Mosa feta med gaffel/mixer och blanda med övriga ingredienser. Smaka av och förvara välkyld.

    Text för utskriftText för utskrift