oLLeBuLL » Recept » Fisk & Skaldjur  
  • Lax med hummerströssel
  • Fisk i sås
  • Grillade pilgrimsmusslor med lime
  • Apelsinfisk
  • Lax med hummerströssel
    8 portioner

  • 8 bitar laxfilé utan skinn och ben, ca 1 ¼ kg
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm grovstött vitpeppar


  • Hummerströssel
  • 1 hummer (eller 8 st frysta crabbfish stänger)
  • strimlat skal av 1 lime
  • ½ dl hackad bladpersilja


  • Sås
  • 4 dl crème fraiche
  • 2 msk konc. hummerfond
  • pressad saft av 1 lime
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk sambal oelek


  • Vispa ihop ingredienserna till såsen. Rensa hummern och dela köttet i bitar.
    Blanda hummer, limeskal och persilja.
    Lägg laxen på ett stort ugnssäkert fat. Salta och peppra. Hit kan man förbereda.
    Sätt ugnen på 200°. Stek laxen i mitten av ugnen ca 15 min.
    Låt såsen koka ihop några minuter. Häll en del av såsen över laxen och
    strö över hummerströsslet. Servera resten av såsen till.
    Serveras till ris eller pressad potatis.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Fisk i sås
    4 portioner

  • 500-600 g fiskfiléer av torsk/lax
  • 2-3 msk margarin/smör/olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl fiskbuljong (1 tärning till 2 dl vatten)
  • 2 dl grädde eller mjölk
  • salt, peppar
  • (räkor)


  • Skar fisken i bitar. Lättina djupfryst fisk.
    Smält matfettet, strö över mjölet. Rör om. Späd först med buljongen
    och sedan grädden. Koka upp. Lägg i fisken.
    Sjud på svag värme tills fisken är ogenomskinlig, eller 5-10 min.
    (Smaksätt såsen med räkor i slutet)
    Smaksätt med salt och peppar.
    Serveras till kokt potatis/ris och (okokta) ärtor.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Grillade pilgrimsmusslor med lime
    4 portioner

  • 20 stora pilgrimsmusslor


  • Till marinaden
  • 1 msk rivet limeskal
  • saften från 1 limefrukt
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja med citronsmak
  • 1 nypa havssalt


  • Till limeskyn
  • 4 msk färskpressad limejuice
  • 4 msk färskpressad citronjuice
  • 3 msk torrt vitt vin
  • 1 msk rivet limeskal
  • 2 msk olivolja med citronsmak
  • havssalt/svartpeppar
  • 1 tsk maizena + 1 tsk vatten


  • Blanda marinaden av rivet limeskal, limejuice, pressad
    vitlök, citronolja och en nypa havssalt. Låt musslorna
    dra i marinaden i en timme.

    Koka upp lime- och citronjuice, vin, rivet limeskal och
    olivolja. Red lätt med maizena och sjud sakta i 4-5 minuter.
    Smaka av med salt och peppar. Koka ris.
    Grilla pilgrimsmusslorna cirka 2 minuter på vardera sida.
    Lägg upp, garnera och ringla sky över musslorna.
    Serveras till ris, limefrukter, körsbärstomater och dill.

    Text för utskriftText för utskrift
     
    Apelsinfisk
    Snabbt och enkelt - fisken lagas direkt i sin goda sås
    4 portioner

  • 600 g fiskfilé
  • ½ tsk salt
  • 2 ½ dl grädde
  • ½ msk vetemjöl
  • 1 ½ msk konc. hummerfond
  • rivet skal av ½ 1/2 apelsin
  • ½ tsk timjan
  • ½ dl hackad gräslök


  • Dela fisken i 4 portionsbitar och salta dem. Vispa ihop grädde, mjöl,
    hummerfond, apelsinskal, timjan och gräslök i en låg vid gryta.
    Låt det koka upp och lägg ner fisken. Låt fisken sjuda i såsen
    på svag värme i 6-7 min utan lock.
    Garnera med färsk timjan eller gräslök och apelsinskal.
    Servera med ugnsstekta rotfrukter.

    Text för utskriftText för utskrift